Your lawyers since 1722

Indigo Hammond + Playle Architects Net Pos Energy Office

Building Details

Building NameIndigo Hammond + Playle Architects Net Pos Energy Office Construction / refurbishment date01/09/2016 Building Size380.9 sqm
Building Typecommercial Address 909 5th Street Davis California 95616 United States Region africa

Performance Details

Net Zero Operational Carbon

Buildings or developments that display best practice outcomes in energy efficiency, are powered by renewable energy, and as such have been verified and certified as "net zero energy and/or carbon" projects.

Qualification criteria: ILFI Zero Energy Certificate level: Zero Energy Net EUI: 52.4 kWh/m2/yr Net RPI: 53 kWh/m2/yr Net Offset Ren Energy Src: Net Offset Details: Net Verification Year: 2018

Additional Details

Adaptive reuse of a Dairy Queen transforms a midcentury modern hidden gem into a showcase for sustainability. Originally built in 1967, the 1,400 SF restaurant served a generation of families and was a community icon. After business realities forced its closure, architects saw the potential for its transformation into their new office and studio. The challenge: how to complement the iconic form of the Dairy Queen while increasing its area to the necessary 4,000 SF. The answer was to mix mid-century modern with the vernacular corrugated metal buildings found in fruit drying sheds and agricultural structures found along California’s heartland railroads, similar to the one adjoining the site. The existing Dairy Queen had a 1,400 S.F. kitchen and dining area enclosed under a 2,600 S.F. roof. The building has an interesting “gull wing” roof shape. The site is almost completely paved with ac for parking. Combining the roof area and the ac paving area, the site is currently only 2% permeable. Site drainage is all on the surface and drains to the streets and the railroad tracks. There are two large cork oaks that protect the West side of the building; they are in the railroad right of way but they intended to do everything that we can do to make sure that they were preserved. There is another younger cork oak on the east side of the property. The site is located in a district of the City with many examples of functionally expressive buildings and utilitarian structures, both old and new. The character along the railroad tracks was unique and worthy of fostering as it has a unique charm about it.

Indigo | Hammond + Playle Architects expanded and converted the old Dairy Queen into offices for their architecture firm. The goal was to create a super sustainable passively heated and cooled design studio. They intended it to work within the context and atmosphere of the district of the City by utilizing simple and honest use of building materials, cork oaks, valley oaks, native grass, and the “Midcentury Modern” lines of the old Dairy Queen. They aimed to preserve the spirit of this iconic Davis landmark by retaining the swooping gull wing roofline by repurposing and reimagining the building using sustainable climate adapted straw bale architecture. It was repurposed as a design center on the railroad tracks. There also exists a studio workshop addition to the existing building that is designed as a flexible project space; the design is inspired by the old vernacular shop buildings seen along Central Valley railroad tracks but updated. For example, the south facing shed roof of the addition will accept solar voltaic collectors and solar hot water heaters.

Preserving the curved, glued laminated beams and gull wing roof was a must! Climate-adapted design principles are used to harvest energy from the environment through daylighting, passive heating, night ventilation cooling, and thermal storage. The result is a great new office, studio, and workplace using unique building forms and the memory recall associated with them to provide connection to the context and the community. The high-level of energy efficiency, sustainability, and beauty attained in this design serves the community as an important example to look up as it considers plans for sustainable and regionally appropriate growth in the future. The existing Dairy Queen is extensively reworked to provide 2,800 S.F. of architect office and studios space. A 1,200 S.F. gallery and event space addition with a high ceiling and ample daylight are used for art openings, lectures, workshops, and other community gatherings. Together, the remodel and addition express the architect’s mission to “integrate art, architecture, and ecology in order to put people in touch with the environment, each other, and their spiritual and cultural aspirations”. There is no reliance on pre-manufactured materials and finishes. Instead, the design explores the use of natural finishes, craftsmanship, and artistic expression. An example is the biophilic, equisetum-inspired columns sculpted by the architect. The climate-adapted design harvests and stores energy from the natural environment, resulting in a building which is passively conditioned over 90% of the time. How was this done? First, heat gain is minimized through the use of south and north facing windows, shaded with appropriate solar overhands and fins to bring in daylight but without unwanted heat gain. Daylighting with advanced control of the all-LED fixtures further reduces heat gain by keeping electric lighting off while providing a high quality, naturally lit workplace. Next, building walls are super-insulated to R-40 using locally harvested straw bale walls, an agricultural by-product from the valley’s rice crop. Automated louver windows open at night in summer mode, passing cool night air over the culvert pipe thermal storage tanks, pre-cooling them for use the next day. Finally, sophisticated controls operated the building’s natural conditioning system integrating thermal mass, a 1,250-gallon water storage tank, hydronic tubing running through the concrete floors and a backup air-to-water heat pump. An 11.4 kW photovoltaic system was installed in December 2016. The system is sized to make the building zero net energy positive. The site features native drought-tolerant and edible landscaping and shaded courtyards which extend indoor space to the outdoors for thinking, working, collaborating, and meetings. A solar-powered fountain is featured in the main courtyard.

The building is designed to use very little electrical energy, thus a small solar voltaic system will bring energy use net zero. The south-facing shed roof of the addition is designed to accept solar voltaic collectors and solar hot water heaters.

You can find out more about this case study from ILFI here.

Submitter's Details

OrganisationInternational Living Future Institution

Adaptive reuse of a Dairy Queen transforms a mid century modern hidden gem into a showcase for sustainability. The building is designed to use very little electrical energy, thus a small solar voltaic system will bring energy use net zero.